LMS知識社群ePortfolioLogin
高二英文試題分析
by 林順聖, 2012-10-22 09:58, Views(2205)
高二英文試題分析
研習時間 101, 10, 16
地點: 英文科辦公室
講師:林順聖
心得分享:

國立台南二中101學年度第一學期高二英文第一次期中考試題分析

各位老師午安!緊接著輪到我與大家共同來聊一聊這次高二期中考試題分析,剛剛發給大家的資料中有一張是單科試題分析表,由於讀卡機系統發生一些問題,所以等一下分析試題時,試題分析表上面的高分組、低分組,請大家忽略不看,其他的數據有參考價值,可參考一下。

一般而言在中等教育這個階段,普遍上有兩種測驗,一種是能力測驗(competence test),另一種是成就測驗(achievement test)

能力測驗:透過能力測驗把考生實際能力或潛在能力遣清楚地評價出來,所以特別講究鑑別度,以做為大學院校選取人才的依據。這種的能力測驗就像模擬考,學測或指考皆是。

成就測驗:著重學生在學習課程一段時間後,測試其學習成效是否達成其學習目標的一項測驗,同時也可幫助老師調整教材或教法的依據, 例如學期中的期中考、期末考皆是。

這次高二期中考試題總共七大題:

第一大題:英文聽力測驗:包含1. 看圖辨義2. 最佳回應句3. 簡短會話4. 短文

          此大題考學生記憶,理解,與推理能力

第二大題:字彙與慣用語的選擇,此大題測試學生的記憶力、理解力及辨識能力,

          學生必須理解題幹的意思, 並透過其記憶力與辨識能力,才能選對答

          案。

第三大題:語法測驗:此大題測試學生的英文語法概念。

第四大題:文意選填:此大題測試學生對段落文章的理解力、語法概念及上下文

          語意關係。

第五大題:篇章結構:此大題測試學生的理解力與推理能力以瞭解上下文語意關

          係,進而知悉文章的架構。

第六大題:翻譯此大題是在測試學生是否能從教材中所學得的詞彙用語,句型應

          用在寫作上,此大題需要學生運用其記憶力、理解力與句子的語法概

          念。

第七大題:文意字彙:此大題仍然測試學生的記憶力、理解力、學生必須理解題

          幹的意思並透過其記憶力與理解能力才能寫下正確詞彙!

這次高二的期中考成就測驗中,根據試題分析表(全校性的)及我對兩個班級的翻譯題及第七大題文意字彙統計的結果如下:

A:難度較高的就是學生答對率低於30%,這樣的題目有: 第五大題篇章結構的第49題(全校性),第六大題B部分,整句翻譯第1, 2, 3題,第七大題文意字彙的第1、第3、第7題等七題總共佔14分。

B:難度適中的題目,也就是學生的答對率在30%~70%之間,這樣的題目,在試

   題上有第1,3,5,7,8,9,10,11,12,13,15,18,24,32,33,35,42,44,46,47,48,5022題,

   總共佔試題的39分。

C:難度較低(中偏容易的題目):有第2,4,6,14,16,17,19,20,21,22,23,25,26,27,28,

29,30,31,34,36,37,38,39,40,41,43,45,51,52,53,54,5532題,總共佔47分。

從上面數據中,我統計的結果難度適中與難度較高的總分佔(39+14=53分,而難度較低(也就是偏容易的題目)佔47分。以上是根據試題難易度分數所佔的比例。

底下我們來一起探討難度較高的題目,剛剛報告過有第五大題篇章結構的第49題(這一題是全校性的)還有底下由兩班統計出來較難的題目,有第六大題翻譯題B部分整句翻譯的第一題(7/89=7.86%答對率)、第二題(14/89答對率是15.73%)、第三題(11.89=12.36%%);第七大題文意字彙第一題(14/89,答對率是15.73%)、第三題(23/89=25.73%)、第七題(16/89=17.98%),現在我們就挑全校學生感到最難的題目之一,那就是第五大題篇章結構的49題來做較詳細的分析。

這一題在全校學生761位同學,答對人數是271人,答錯人數是544人,所以其答對率是217/761=28.52%。這一題為什麼學生的答對率如此偏低呢?其實第五大題篇章結構,此大題是在測試學生的理解與推理能力以瞭解上下文語意關係,進而知悉文章的架構。例如第一段:作者先把有些荷蘭人贊成人造島嶼的構想及有些荷蘭人反對簡要的提一下。第二段:作者深入說明荷蘭人贊成人造島嶼的理由,所以在ABCDE的選項中如有內容與荷蘭人贊成人造島嶼相關的訊息皆是4849題的答案。

到底選項E這一句Some supporters also note that global warming experts predicts sea levels will rise at least 85 cm in the coming years. 是第48題的答案還是第49題的答案呢?  48題後面緊接下面這一句話Many Dutch people are understandably afraid of floods, either from the sea or from increasingly heavy rains that cause rivers to rise. 選項E這一句與緊接地48題後面這一句都談到荷蘭人預測且害怕海平面上升帶來現象與災難。由於這句上下文有互相呼應,文脈連結的關係,所以48題的答案就是E ! 因此選項D, To them, a new island would help to prevent these problems. 也是荷蘭人贊成人造島嶼的句子,應填在第二段的另一題中,那就是第49題,作為這一段的結論句。

至於在文章的第三段是荷蘭人反對人造島嶼的原因,而選項中剛好有一句不贊成人造島嶼的原因,那就是選項B句(B句談到人造島嶼會破壞環境、動、植物等),所以第50題的答案就落在B句。

   經過探討、分析學生對49題的答案率超低是因為學生的困難在於二年級學生對英文的段落文章寫作技巧與文章發展所認知的還沒有那麼地深入,也就是他們對寫作的schema(先驗知識)還不足,所以這一題屬於這份考卷全體學生難度較高的題目。

   總之這一份試題的難易度,整體來說難易度適中的與較難的總共佔百分之53,難易度偏易為百分之47,以上是我的報告!謝謝大家寶貴的時間!謝謝!!

(試題分析作者: 林順聖老師)

 
附件:

國立台南二中101學年度第一學期高二英文科第一次期中考試題 

 (1~ 55,請畫記在答案卡上; 1~30,每題一分, 31~ 55,每題二分; VI (B) , VII大題請寫在答案卷上)

I.   英文聽力測驗  :  15% (每題) 

i. Pictures 看圖辨義

Listen to the questions.  Then choose the best answer according to each picture.

 

A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. ______      2. ______

 

B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. ______

 

ii. Best Response 最佳回應句

Choose the best response to each question or statement.

 

____4.

A.     We’ll build the walls first, then put on the roof.

B.     Every staff member will get an annual bonus.

C.    We’re trying to maintain our monthly sales profits.

D.    If you can grasp the content, it’ll make it easier.

 

____5.   

A.     Yeah, I went there this morning.

B.     I’ll bring back some lunch for you.

C.    I’ll take the bus to the concert, not my car.

D.    You get on so well with so many different people.

 

 

____6.

A.     Hard drives are on sale for the whole month.

B.     Can you celebrate your mom’s birthday this

weekend?

C.    Great! We’ll meet you at the sports field in 30 minutes.

D.    Wow. How will you check your Facebook  account?            

 

 

____7.

 

A.     The keys are in the ignition.

B.     You are such a good support to your mom.

C.    I think I’ll be free after lunch.

D.    The body is really good at preparing itself.

 

____8.

A.     The library is a quiet place to study.

B.     Yeah, I’d really like to go there by train.

C.    Yeah, it was my mom’s favorite color.

D.    I don’t think they have any spare brushes  here.    

 

 

iii. Short Conversations簡短會話

Listen to the conversations. Then answer the questions.

 

____9.

A.     Old, unique trash.

B.     Special, expensive products.

C.     Small, cheap gifts.

D.     Normal, common objects.

 

____10.

A.     They can eat the flesh of other animals.

B.     They are attracted to the smell of blood.

C.     They won’t bother you if you’re not moving. 

D.     They know how to scare little girls.

 

____11.

A.     People with opposite opinions.

B.     People who disagree with him.

C.    People who think the same way as him.

D.    People with the same experiences as him.

 

____12.

A.     She’s shy but talented.  

B.     She’s the first to do things and people copy her.

C.     She buys used clothes.

D.     She makes interesting clothes and people buy them.

 

____13.

A.     They eat too much junk food.

B.     They don’t have any doctors.

C.     They have difficulty seeing well.

D.     They can’t afford to buy glasses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iv. Short Talk 短文

Listen to the talk. Then choose the best answer to each question.

 

____14.

A.       She works at a bank.

B.       She sells insurance.

C.      She helps people sell their homes.

D.    She helps people manage money.

 

 

 

____15.

A.     It’s not realistic in this economy.

B.     The amount is not high enough.

C.    It’s best to let a bank do it for you.

D.    The money should be kept in a safe place.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. 字彙與慣用語選擇 : 15 % (每題 ) 選出最適當的答案, 畫記代號

16.  At present we cannot ________ a new car. It is too expensive and  we don’t have enough money.

(A)  locate           (B)  afford             (C) donate            (D) reserve

17.  Judging from his pale look, the man ________ had been very ill.
(A)
furiously            (B) additionally  (C) apparently      (D) tremendously

18.   The doctor suggested that the patient ________ on a diet.
(A)
went         (B) goes                      (C) go                   (D) had gone

19.   You can’t just translate English into Chinese word by word. It doesn’t ________.
(A)
dig in                (B) pull up               (C) hit home          (D) make sense

20.   Italy won their first world soccer ________ by beating France in the finals.
(A)
companionship  (B) membership (C) leadership  (D) championship

21.   It will be very ________ if we lose the game by such a large margin.
(A)
convincing        (B) humiliating       (C) persevering     (D) trembling

22.   The tour guide leads the tourists by ________ the flag in his hand.
(A)
sticking             (B) swinging           (C) striking             (D) strangling

23.   This cold and rainy weather ________ me ________ jogging outside.
(A)
keeps...from    (B) reveals...to       (C) attributes...to   (D) gives...to

24.   It was frustrating to suffer yet another ________. The tennis player was frustrated.
(A)
curse                (B) rival                 (C) defeat               (D) result

25. The employee was ________ to the company, and refused to accept the

better offer from another company.
(A)
forgetful            (B) respectful       (C) delightful          (D) faithful

26.   If British Petroleum (BP) fails to clean up the oil spill in the Gulf of Mexico, the water ________ will get worse and worse.
(A)
expansion        (B) reduction        (C) pollution         (D) population

27.   The patient recovered so ________ that he was able to leave the hospital earlier than expected.
(A)
rarely                (B) deadly            (C) severely  (D) rapidly

28.   Carbon dioxide mainly comes from the burning of fossil ________ like oil, gas, and coal.
(A)
pollutions          (B) coasts      (C) fuels             (D) governments

29.   Brad always concentrates on the lectures his teachers give; therefore, he is able to ________ much.
(A)
ignore               (B) absorb              (C) donate              (D) pollute 

 

30.   Every time when a typhoon strikes the island, the villages along the coast are ________ flooding.
(A)
in spite of         (B) at risk of      (C) on account of  (D) as a result of

 

III.  語法測驗: 10%   (每題二分) 選出最適當的答案, 畫記代號

31.  The number of the cars in Taipei   ________  increasing year by year. 

       (A) are                          (B) is              (C) has           (D) have

32.  Neither John nor his friends  ________  awarded the first prize. 

       (A) were                        (B) was       (C) have             (D) has

33.  Smoking and drinking  ________  his heart and liver as well as other internal organs.

       (A) damages(B) has damaged  (C) have damaged  (D) are damaged

34.  Writing e-mails to my foreign keypals  ________ helpful to my English writing.  

(A) are                 (B) is                  (C) were          (D) has

35.   Three fourths of the earth's surface  ________ covered with water.

       (A) is              (B) are                   (C) was           (D) were

 

IV. 文意選填 : 20 %  (每題) (選出最適當的答案, 畫記代號)  

A.   

 

  A. contact       B. turn to       C. as        D. device    E. without 

 

 

Cell phones are playing an important part in people’s  lives nowadays. With the technology advances, this tiny ___36___ can help you call your friends, take pictures, listen to music, and surf the Internet. Taiwan has more cell phones than people, and these handy machines are everywhere to be seen. These magical all-in-one toys have many features. You can use you cell phones ___37___ a calculator, a calendar, and an alarm clock. Cell phones also let you play games, send text messages, and even watch movies. You don’t  have to feel worried about getting lost in a big city, for your cell phone can show you where you are with a map. If you feel like eating pasta or seeing a movie, just ___38___ your cell phone. It will give you information about the nearest restaurant or theaters.

      In many ways, cell phones can replace an MP3 player, a PDA, and even a computer. On a practical note, these phones enable parents to stay in ___39___ with their children and people who can help them in an emergency. Not everyone loves cell phones, however. They can be annoying when they ring in public, especially in a meeting or a theater. Worse still, some people talk loudly ___40___ caring about other people nearby. While enjoying the convenience cell phones bring us, we should also watch out our cell phone manners. 

 

B.               

A. stricter     B. tiger vacation    C. tiger parts    D. family members                                 

 

E.   legal sources

                                  How can we save the tigers?  

      How can we help governments and agencies like the World Wildlife Fund (WWF) who are working hard to save the tigers? 

      1. Encourage friends and  ___41___  to never use anything made from illegal tiger parts.  Spread the world that governments have found and approved other sources of  traditional medicine made without  ___42___ .

       2. Contact officials and ask for  ___43___ laws against poachers and private owners.

3.  Pledge to buy wood and paper products made only from legally cleared forests.  Look for products that carry the Forest Stewardship Council (FSC) label, guaranteeing that the item comes from  ___44___ .

       4. Take a  ___45___ .  Traveling to tiger reserves in India and elsewhere helps provide  desperately needed income and builds support for tiger protection.

      WWF hopes to help double the number of tigers in the wild by 2022, the next "Year of the Tiger." Let's do our part before it's too late to save these amazing animal.

V. 篇章結構 : 10%  (每題二分)  選出最適當的答案, 畫記代號

       Netherlands is a country facing the threat of rising sea levels and flooding, so the Dutch people must think about how to protect their land.  ___46___ It would be built off the coast, in the stormy North Sea, with the goal of creating more living space as well as protecting the interior of the country from flooding. ___47___

     Those who support the idea say that besides helping the Netherlands, it could also enable the construction workers to show their unique skills, potentially leading to other international projects. ___48___ Many Dutch people are understandably afraid of floods, either from the sea or from increasingly heavy rains that cause rivers to rise. ___49___

     On the other hand, those who dislike the idea of the Tulip Island project say that costs would be too high to bear. ___50___ They suggest making the existing dykes () stronger instead. The Dutch government is still considering the idea, taking into account both sides of the argument.

 

(A)  However, not everyone agrees that this is the best way to handle the issue.

(B)  Some also believe that it would do harm to the environment and that the plants, animals, and other nature of the coastal waters would be destroyed.

(C)  One solution being discussed is called Tulip Island, a man-made island in the shape of a tulip flower.

(D)  To them, a new island would help to prevent these problems.

(E)  Some supporters also note that global warming experts predict sea levels will rise at least 85cm in the coming years.

 

VI. 翻譯: 16%

A.   引導式翻譯 :  10%   (每題二分)   選出最適當的答案, 畫記代號 

   A.   paying attention to      B.   warm up     C.  preoccupied  with

 

   D.  control the pace        E.  at risk of

 

51. Ken正著迷於他新買的多功能手機,走到哪裡都在使用它。
Ken is
 _______  the multi-function cell phone he just bought and is using it all the time.

52. 使用信封(理財), 可以幫助你掌控開支花費的速度。
Using the envelope method helps you _______ of your spending.

53. 湯姆藉著注意他如何對時間的使用,希望能提升生產力。

   By _______   how he uses his time, Tom hopes to increase his roductivity.

54. 如果你不戒煙的話,抽煙將會讓你有得肺癌的危險。
If you do not quit smoking, it may put you
_______  lung cancer.

55. 教練要求全隊在上場比賽前得暖身。
The coach asks his team to
_______  before they play the game.

 

 

B. 整句式翻譯 : 6%   (每題二分 , 請寫在答案卷上 )

1. 我寧願多運動而不要節食來減肥。 

    __________________________________________________________                                                                                                                                                                                                                   

2. 在他們等候上菜時,Vicky 發現 Adam 一直在檢查手機和傳簡訊。

    __________________________________________________________

3. 這位贏者如此興奮, 以致於他昨晚睡不著覺。 ( So... that ...  )

    __________________________________________________________

 

VII.  文意字彙 :  14%  (每題二分 , 請寫在答案卷上 ) 

1. Each year, there is a huge m            n  of birds as they fly south for the winter.

2. When the lamp wouldn't turn on, Sarah realized that she needed to buy a new    b           b .

3. The child knew his favorite story so well that he could  r              e it from memory.

4. The doctor gave my father a piece of  a           e : Eat more vegetables and  less meat  to stay healthy.

5. We always store some canned food and cookies for  e          cies , such as earthquakes.

6. Painful memories of the war still  h           t the soldier.  He often has bad  dreams.

7. Due to water pollution, the country has been facing a serious   s        e of clean drinking water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

國立台南二中101學年度第一學期高二英文科第一次期中考

 答 案 卷        

                                               

  

 班級:_____          座號:          姓名:______________  

 

 

VI.(B) 整句式翻譯 : 6%(每題兩分)

     1.______________________________________________________                                                                                                                                   

        

2.______________________________________________________              

 

     3.______________________________________________________            

        

 

VII. 文意字彙:14%(每題兩分)

       1. _______________                               5. _______________

         2. _______________                         6. _______________

         3. _______________                     7. _______________

        4. _______________

 

 

  國立台南二中101學年度第一學期高二英文科第一次期中考

 答 案 卷        

(1~ 55,請畫記在答案卡上; 1~30,每題一分,                  

31~55,每題二分; VI(B), VII大題, 請寫在答案卷上,

每題二分)                                                                                                                                                                     

I.    1 A  2C  3B  4D  5B  6D  7C  8C  9D 10A  11C  12B  13C  14D  15B                                        

II.     16.B  17.C  18.C  19.D  20.D  21B  22B  23A  24C  25D  26C  27D  28C  29B  30B

III. 31.B 32.A  33.C  34.B  35.A

IV. 36.D 37.C  38.B  39.A   40. E  41.D   42.C   43.A   44.E   45.B    

V.  46.C   47. A  48.E   49 D  50.B  

VI. 51.C  52.D   53.A   54.E   55.B   

班級:_____  座號:_____  姓名:______________

VI.(B) 整句式翻譯 : 6%(每題兩分)  答案僅供參考 !

1. To lose weight, I would exercise more rather than  go on a diet.

2.  As they waited for their food to be served, Vicky found that Adam had

been checking his cell phone and sending text messages.             

3.  So excited was the winner that he couldn't fall asleep last night.            

        

VII. 文意字彙:14%(每題兩分)

       1. ___ migration __                            5. __ emergencies __ 

         2. ___ bulb ____                               6. ___haunt _______   

         3. ___ recite ____                          7. ___shortage __   _  

        4. ___ advice ___